De la MAMA citire

De la MAMA citire:

"Dacă încerci, ai două şanse. Dacă nu, nu ai niciuna."

Căutați pe acest blog

joi, 3 septembrie 2009

Dulceață de prune


Vă povesteam când cu prăjitura cu prune că primisem o sacoșa mare din aceste fructe minunate. Și din toată cantitatea aia am aruncat fix 3 prune care aveau viermi. Foarte bune din toate punctele de vedere.

Am făcut trei porții de dulceață de prune, fiecare în alt mod. Ingredientele de bază și cantitățile au fost mereu aceleași.

Varianta 1 - la mașina de pâine

Am aruncat în mașină:
  • 1.400 gr de jumătăți de prune
  • 540 gr de zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 1/2 de lămâie tăiată în două
  • 2 linguri de rom Bacardi

Am dat drumul la programul Dulceață.
Când s-a încheiat programul, am observat că e prea lichidă situația. Am scos bucățile de lămâie. Și am mai pus o dată programul.


A ieșit destul de lichidă. Fructele au rămas întregi. Dacă e, o voi folosi la prăjituri.


Varianta 2 - clasic

Am folosit:
  • 1.400 gr de jumătăți de prune
  • 540 gr de zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 1/2 de lămâie tăiată în două
  • nucă ruptă

Am lăsat 24 de ore prunele cu zahăr, amestecând din când în când. Au lăsat sirop și zahărul s-a topit.
Am pus într-o oală prunele cu sirop cu tot și am amestecat cu miere, cu lămâie și cu nucă.
Am pus la foc mic.
După vreo 10 minute după ce a dat în clocot am scos lămâia.
Am lăsat pe foc, amestecând din când în când până a ajuns la o consistență care mi s-a părut mie potrivită. (A durat cam o oră și jumătate)

Pentru că soțul meu avusese de obiectat la prima porție că: ”ce e cu prunele astea așa mari?” m-am înfuriat, am luat mixerul vertical și le-am terciuit nițel după ce am luat de pe foc.


Varianta 3 - clasic

Am folosit:
  • 1.400 gr de jumătăți de prune
  • 540 gr de zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 1/2 de lămâie tăiată în două
  • 2 linguri de rom Bacardi

Am lăsat 24 de ore prunele cu zahăr, amestecând din când în când. Au lăsat sirop și zahărul s-a topit.
Am pus într-o oală prunele cu sirop cu tot și am amestecat cu miere, cu lămâie și cu rom.
Am pus la foc mic.
După vreo 10 minute după ce a dat în clocot am scos lămâia.
Am lăsat pe foc, amestecând din când în când până a ajuns la o consistență care mi s-a părut mie potrivită. (A durat cam o oră și jumătate)

Pentru că soțul meu avusese de obiectat la prima porție că: ”ce e cu prunele astea așa mari?” m-am înfuriat, am luat mixerul vertical și le-am terciuit nițel după ce am luat de pe foc.


Dulceața am pus-o fierbinte în borcane curate și uscate, până la buza borcanului. Am închis filetul. Am lăsat 5 minute borcanele cu susul în jos. Apoi am întors, le-am acoperit cu proasoape de bucătărie groase și le-am lăsat să se răcească în voie.


Sursa: aici.

Niciun comentariu:


OFF Topic - interesant

Fobii din comunism

Neaşteptat

Revoluţia produselor ecologice

Vreţi să ştiţi cam ce se fură în România în fiecare zi? Încercaţi aici.