De la MAMA citire

De la MAMA citire:

"Dacă încerci, ai două şanse. Dacă nu, nu ai niciuna."

Căutați pe acest blog

duminică, 11 iulie 2010

Prăjitură cu brânză de vaci


E o prăjitură pe care o adoram în adolescență. Și mi-am amintit brusc de ea, că nu am mai făcut-o de mult.

„Aluatul”:
  • 4 ouă
  • 15 linguri rase cu zahăr (180 gr)
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri lapte
  • 15 linguri rase cu făină (150 gr)
  • jumătate pachețel praf de copt
  • o fiolă esență vanilie
  • un praf de sare

„Crema”:
  • 400 gr brânză de vaci
  • 2 ouă
  • 4 linguri rase cu zahăr
  • un praf de sare
  • 2 fiole esență vanilie

Modul de operare:

Am început cu ... organizatoricele: uns tava cu unt și tapetat cu făină + pus cuptorul la încins.

Am bătut ouăle cu zahărul și cu sarea la viteză maximă timp de 5 minute.
Am adăugat uleiul. Mix.
Am pus și laptele. Am omogenizat rapid, nu prea mult timp ca să nu facă laptele spumă.
Am adăugat făina, praful de copt și vanilia.
Am omogenizat bine bine să dispară cocoloașele. Iese un amestec destul de moale, ca o smântână mai groasă:


Jumătate din „aluat” în tavă.

Tava la cuptor pentru 15-20 de minute, la treapta 1 din 8.

Cam până ce o culoare arămie mijește pe deasupra și marginile se desprind:


Asta mi-a rămas de pus pe deasupra:

Am întins brânza cât am putut eu de uniform.

Iar deasupra restul de aluat, picurat în fir subțire, ca să acopere suprafață cât mai mare:

La cuptor pentru încă 30 de minute cu verificat din când în când și cu întors o dată. V-am mai povestit de cuptorul meu nărăvaș.


Se taie foarte bine când s-a răcit de tot. Dacă mai apucă :).


Delicioasă. Ca pe vremurile acelea ... când mama îmi făcea toate minunățiile iar eu îmi permiteam să fac mofturi. La prăjitura asta niciodată nu am făcut mofturi :).

Sursa: caietul mamei.

6 comentarii:

Anca spunea...

Multumesc mult pt reteta...foarte buna cand ai niste branza in frigider, putin mai veche si nu stii ce sa faci cu ea. Si pe deasupra prajitura e gustoasa..si merge cu un iaurt rece...ca felul 1, 2 si desert.
Dar am o intrebare.Cum sa fac sa nu se arda la fund? Sa o pun mai sus in cuptor sau sa tin mai putin primul aluat in cuptor?? Merci Anca din Iasi

Irina spunea...

Bună, Anca! Și la mulți ani!

Mă bucur că vă place prăjitura mamei mele :).

După cum vezi în poze, și a mea este puțin arsă pe fund. Asta pentru că blatul de jos stă cel mai mult în cuptor.

Ai putea încerca să folosești hârtie de copt... Eu nu am făcut-o așa niciodată.

Dacă o repeți și mai ai puțin timp, tare m-aș bucura să îmi dai de veste cum ți-a ieșit.

Spor!

Vero spunea...

Buna Irina,

Am incercat prajitura ta de 3 ori pana acum. Primele doua dati a iesit nemaipomenita, ultima inca nu stiu, ca e la cuptor, dar sunt sigura ca o sa iasa iara tare buna. Baietii mei sunt foarte incantati de ea si o papa cu placere.
Multumim pentru reteta!

Irina spunea...

Vero, Hristos A Înviat! Mă bucur mult că v-am fost de folos. Prăjitura asta e într-adevăr foarte bună. Mie mi-a încântat copilăria :).

Să vă fie de bine!

Anonim spunea...

pentru a nu se arde la fund prajitura, puneti o jumatate de cana de apa in tava, din cind in cind

Anonim spunea...

apa peste aluat?

OFF Topic - interesant

Fobii din comunism

Neaşteptat

Revoluţia produselor ecologice

Vreţi să ştiţi cam ce se fură în România în fiecare zi? Încercaţi aici.
A apărut o eroare în acest obiect gadget