De la MAMA citire

De la MAMA citire:

"Dacă încerci, ai două şanse. Dacă nu, nu ai niciuna."

Căutați pe acest blog

vineri, 15 mai 2009

Pandișpan


Acest desert avea statutul negresei la noi în casă, înainte să apară negresa, evident.
Am nevoie de:
  • 200 gr de zahăr
  • 60 ml de apă (5 și 1/2 linguri)
  • 4 ouă
  • 4 linguri ulei
  • 125 gr de făină
  • 1/2 de plic praf de copt (5 gr)
  • 1 fiola esență de vanilie sau de rom
  • cacao
  • sare
Întâi pun la fiert apa cu zahărul la foc mic până când acesta din urmă se topește de tot. Dau deoparte să se răcorească.
Apoi execut în felul următor:
  • aprind cuptorul și îl fixez la treapta cea mai mică
  • pregătesc tava (eu pun folie de aluminiu pe capete și hârtie de copt în rest, ca să aiba un aspect exterior frumos; perfecțiunea se atinge dacă tava e unsă cu unt și tapetată cu făină, dar mie mi-e groaza de spălatul tăvii după aceea)
  • amestec făina cu praful de copt
  • separ albușurile de gălbenușuri
  • albușurile, cu puțină sare, le bat spumă tare tare
  • adaug siropul și mixez până devine lucioasă compoziția (v. poza de alături)
  • pun câte un gălbenuș, amestecând după fiecare în parte
  • pun și uleiul și iar mixez
  • cern făina și amestec cu telul de jos în sus (nu știu dacă e suficient de sugestivă fotografia de mai jos)
  • la un moment dat pun și mirodeniile și mai amestec puțin
  • pun trei sferturi din compoziție în tavă (v. alături)
  • în sfertul rămas pun cacao (adaug câte puțin, ca să nu iasă prea tare amestecul)
  • îl presar și pe el în tava. Dacă e prea tare compoziția, plimb un cuțit prin tavă, ca să nu ramână deasupra aluatul închis la culoare. Exact acest lucru s-a întâmplat de data aceasta când am facut pandișpanul
  • la cuptor cu el, pentru 30-40 de minute. Dacă îl scot prea devreme, se lasă și are un aspect cam ... neaspectuos :)). Eu având un cuptor nărăvaș, de obicei se arde pe fund, dar nu-i bai. Înainte de a tăia feliile, răzuiesc partea neagră și e minunat.

Niciun comentariu:


OFF Topic - interesant

Fobii din comunism

Neaşteptat

Revoluţia produselor ecologice

Vreţi să ştiţi cam ce se fură în România în fiecare zi? Încercaţi aici.