De la MAMA citire

De la MAMA citire:

"Dacă încerci, ai două şanse. Dacă nu, nu ai niciuna."

Căutați pe acest blog

luni, 25 mai 2009

Prăjitura "O noapte la Veneția"

Ce mi-a atras prima dată atenția când am zărit asta pe net? Numele. În gândul meu: adica cum?!?
Am văzut poza. Zic: o fi de la negrul ăla mult între 2 straturi albe... Și glazura o însemna că ai mai vrea puțină noapte la Veneția?

Cert este că m-a făcut să o execut.

Mi-a plăcut foarte mult: o combinație de blat dur cu cremă moale, de aromat cu dulce, de ceva foarte dulce estompat de răcoarea cocosului.
Cu condiția sa fie păstrată la rece prăjitura și de consumat din toate straturile ei în același timp.

Data viitoare voi folosi o tavă mai mare puțin, ca să iasă mai ... scundă.

Am folosit (ăsta e un total de palmares; ingredientele sunt împărțite pe cele 4 straturi; bașca un dezastru care mi s-a întâmplat și care sper să nu se mai repete):
  • 10 ouă
  • 300 gr de zahăr
  • 108 gr de făină
  • 100 gr de cocos
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 20 gr de cacao
  • 50 ml de lapte
  • 250 gr de unt
  • 100 gr ciocolată (am pus o Poiana cu lapte)
  • 1 plic glazură de ciocolată Dr. Oetker

Și am început: cu pregătirea tăvii, adică am uns-o cu unt și am împrăștiat făină.
Apoi am separat ingredientele pe fiecare categorie, ca să îmi fie mai ușor.
Am dat drumul la cuptor la treapta 1 din 8.

Și acum chiar purced la muncă:

BLATUL 1 făcut in 5 minute din:
6 albușuri
90 gr de zahăr (6 linguri)
100 gr de cocos
60 gr de făină (5 linguri

Albușurile, cu puțină sare, au fost bătute spumă tare.
Am adăugat zahărul și am mixat până s-a topit (folosesc zahar fin și se topește foarte repede).
Am amestecat făina și cocosul, le-am pus și pe ele în castron și am mai mixat puțin.
Turnat în tavă și nivelat.

BLATUL 2 făcut in 10 minute din:
4 ouă
60 gr de zahăr (4 linguri)
48 gr de făină (4 linguri)
1/2 plic de praf de copt
20 gr de cacao (2 linguri)
2 fiole esență de rom

Am separat albușurile de gălbenușuri.
Albușurile, cu puțină sare, au fost bătute spumă tare.
Am adăugat zahărul și am mixat până s-a topit (folosesc zahar fin și se topește foarte repede).
Am adăugat gălbenușurile pe rând, amestecând după fiecare.
Am amestecat făina, praful de copt și cacao, le-am cernut în castron, am pus și romul și am amestecat ușor de sus în jos cu telul până s-a omogenizat compoziția.
Turnat ușor în tavă peste primul strat și nivelat.

Am băgat la cuptor și am lăsat cam 35 de minute. Oricum din minutul 20 am început să mă uit în cuptor și pe la minutul 30 am făcut testul scobitorii.




CREMA făcută în 15 minute din:
6 gălbenușuri
150 gr de zahăr
40 ml lapte (5 linguri)
200 gr de unt

Primele 3 ingrediente le-am amestecat într-o cratiță și le-am fiert în baie de aburi vreo 15 minute.
Am lăsat la răcit.
Am bătut untul spumă, am adăugat crema răcită complet și am amestecat bine.



Am pus crema peste blatul și el răcit complet.

Eeeeei, și acum s-a produs dezastrul!

GLAZURA făcută în 5 minute din:
100 gr ciocolată
1 lingură lapte
50 gr de unt

Le-am pus pe toate să se topească la baie de aburi, amestecând din când în când.
Am lăsat la răcit.
Am turnat peste cremă șiiiiii ...... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:

Să mor, nu alta.

M-am gândit eu: cum dreg busuiocul?

Am pus tava cu totul în frigider, vreo 2 ore.
Am pregătit praful de la nenea doctorul, am întins frumos peste prăjitură și gata: era ca nouă :)).

Data viitoare nu mă voi mai complica cu alte glazuri. Voi folosi 2 plicuri din astea, după ce va fi stat prăjitura cremuită vreo 2 ore la frigider.

Sursa: aici.

2 comentarii:

Nati spunea...

Imi place cum ti-a iesit prajitura. Romul e un supliment bun. Si mie mi s-a parut prea inalta prajitura, mai ales straturile blaturilor in comparatie cu cel de crema. Data viitoare as face intr-o tava mai mare, dar cu mai multa crema.

Irina spunea...

Bună!
În mod sigur voi face într-o tavă mai mare data viitoare. Dar nu pun mai multă cremă. Ar fi prea dulce pentru gusturile noastre :).
Mulțumesc pentru vizită și pentru aprecieri.


OFF Topic - interesant

Fobii din comunism

Neaşteptat

Revoluţia produselor ecologice

Vreţi să ştiţi cam ce se fură în România în fiecare zi? Încercaţi aici.