De la MAMA citire

De la MAMA citire:

"Dacă încerci, ai două şanse. Dacă nu, nu ai niciuna."

Căutați pe acest blog

joi, 4 februarie 2010

Ouă ochiuri în apă



Am încercat de mai multe ori să fac așa ceva. Și singură, și cu asistența soțului meu. Băi frate, nu și nu! Nu mi-au ieșit.

Până când am găsit explicat băbește care e modalitatea de preparare și am descoperit ce greșeli făceam.

Am pus apa la fiert. Cu 2-3 linguri de oțet (de vin am în casă) și cu puțină sare. Daaaar ... nu am mai lăsat-o până la bolborosire, ca până acum. Ci doar până s-au format bulele de aer pe pereții oalei. Cam așa:
Pusul ouălor în apă - altă etapă la care făceam o greșeală. Spărgeam oul direct în apă. Ei bine ... nu!
De data asta am spart ouăle fiecare în castronelul lui și i-am dat drumul ușor în apa cu bule de la distanță cât mai mică.

Când albușul a început să se coaguleze, m-am jucat ușor cu lingura de lemn să îmbrac gălbenușul în bila albă.

Nu știu să vă spun câte minute le-am lăsat. Jucându-mă cu lingura, am „simțit” când gălbenușul era suficient de făcut (nouă ne plac ouăle moi).

La explicațiile băbești de care spuneam mai sus scria să scot ouăle cu spumiera și să le dau drumul într-un vas cu apă rece ca să se oprească fierberea. Ceea ce am și făcut.


Dar nu voi repeta această operațiune. Mai bine fierte mai tare și calde decât reci.

Oricum, sunt tare mândră de mine că în sfârșit am făcut și eu ceea ce se numește „ou ochi românesc”.

Sursa: aici. Mulțumesc, Teo!



4 comentarii:

magdala spunea...

Felicitari si multumesc pentru reteta. Vroiam sa-i fac baietelului meu asa ceva si nu gaseam nimic asa, mai babeste sa inteleaga si oamenii care nu stiu cum sa prepare. Toate bune!

Irina spunea...

Şi eu mulţumesc pentru vizită!
Spor!

Andoni Marius Daniel spunea...

...chiar acum am incercat reteta cu ,,oul ochi in apa''habar nu aveam de aceasta reteta ...Am dat o strigatura pe net si am poposit pe blogul dv.Gandind ca poate gasesc o jonglerie gastronomica in acest secret.Am folosit un vas cu o masa de 1kg.Am adaugat apa,un sfert din volumul vasului (si un praf de sare),cat sa acopere oul la fierbere cat si pentru eliminarea riscului de a se lipi pe fundul vasului.Am dat apa in clocot,tinand cont,,babeste''de temperatura apei in contact cu oul spart in vas(...oul scos din frigider sa fie lasat putin sa se alinte cu ambientul bucatariei) ...Cand am considerat, ca temperatura apei creaza confort,am spart oul, lasandu-l sa se alinte in baie lui termala.Am marit volumul flacarei de gaz ,pentru al prinde in plin pe acest ousor nazdravan,zucandu-ma cu el prin masa de apa clocotita!L-am lasat cca 2 minute sa se linisteasca,inchizand flacara.Timpul de fierbere maxim 7 minute(intradevar este o mare diferenta ca aspect dar si gastronomic, comparativ,cu baia traditionala in ulei)...Bona Petit!

Irina spunea...

Marius, mulțumesc mult pentru vizită, incredere, timpul acordat pentru a scrie atât de frumos!
Să vă fie de bine!


OFF Topic - interesant

Fobii din comunism

Neaşteptat

Revoluţia produselor ecologice

Vreţi să ştiţi cam ce se fură în România în fiecare zi? Încercaţi aici.