De la MAMA citire

De la MAMA citire:

"Dacă încerci, ai două şanse. Dacă nu, nu ai niciuna."

Căutați pe acest blog

marți, 29 decembrie 2009

Prăjitură "Pasiune întunecată"


O postare pe care cineva o așteaptă cu maaare interes:). Draga mea, dacă o vei face, să îmi dai de știre cum v-a plăcut.

Am numit-o ca în original, în pofida faptului că a mea nu a ieșit chiar așa întunecată. Am adaptat unele ingrediente la ce aveam eu în casă. Adică: în original era lichior de ciocolată și cafea; eu am folosit lichior de cafea și ciocolată caldă.

Oricum, a ieșit absolut delicioasă, cu o textură cremoasă, deși nu are cremă deloc.

Gata cu vorbăria. Să trecem la ... alte poveşti.

Ingredientele pentru blat:
  • 3 ouă
  • 130 gr zahăr
  • 130 ml ulei
  • 40 ml ciocolată caldă (în original cafea expresso)
  • 90 ml lichior de cafea (în original lichior de ciocolată)
  • 70 gr nucă măcinată
  • 70 gr făină
  • 2 linguriţe rase cu praf de copt
  • un praf de sare

Pentru însiropat:
  • 80 ml ciocolată caldă (în original cafea expresso)
  • 50 ml lichior de cafea (în original lichior de ciocolată)

Pentru glazurat:
  • 45 gr zahăr (3 linguri)
  • 3 linguri cu lapte
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 100 gr unt

Am început prin a separa gălbenuşurile de albuşuri.
Am mixat gălbenuşurile cu zahăr până ce s-au albit (semn că s-a topit zahărul).
Am început să adaug uleiul câte puţin, până ce s-a încorporat tot tot tot.

Am pus şi ciocolata caldă - mix.
Şi lichiorul - mix.

Am amestecat făina cu nuca şi cu praful de copt. Am încorporat şi prăfoasele în compoziţie.

Am spălat paletele de la mixer (că altădată mi-a fost lene şi am dat greş) şi am băut albuşurile spumă tare cu un praf de sare.

Am unit cele două compoziţii amestecând cu o paletă, nu cu mixerul.

Am uns tava cu unt şi am tapetat-o cu făină.

Am turnat aluatul

Am dat-o la cuptorul preîncălzit la treapta 1 din 8. A stat cam 50 de minute la mine. Abia atunci a ieşit scobitoarea curată.


Cât a stat la cuptor, am măsurat şi am amestecat lichidele pentru sirop.
De asemenea am prestat şi glazura exact ca aici. Ca să aibă timp să se răcească în voie.

Imediat ce am scos-o din cuptor, am înecat-o în lichior cu ciocolată caldă. S-a strâns, a tras totul ca un bureţel :)).

După ce s-a răcit bine, am băgat tava în frigider cam o oră.
Am scos-o apoi, am acoperit prăjitura cu aproximativ 3 sferturi din glazură.
Iar la frigider vreo oră.
Iar am scos-o şi am creat modele cu restul de glazură, fiind rău chinuită de talent.

Evident că poate fi făcută și în forma rotundă, rezultând un „aproape tort” minunat.


Sursa: aici.



3 comentarii:

Anonim spunea...

m-ai dat gata cu blogul tau!!!! senzational!!!! ce dimensiune are tava pt aceasta prajitura? ar fi de folos acest detaliu la toate retetele...eu sunt mai incepatoare...Multumesc, Raluca

Irina spunea...

Raluca, îți mulțumesc mult pentru vorbele frumoase.

Tava este mică, o voi măsura când ajung acasă, nu știu pe de rost ce dimensiuni are.

Mult spor!

Și nu îți face griji pentru capitolul „începător”. Atâta vreme cât faci totul cu drag, nimic nu îți poate sta în cale!

Irina spunea...

Raluca, scuze de întârziere. Nuntă mare în familie, plecat cu zilele de acasă :).

Tava are 26 cm lungime cu 17 lățime (măsurători pe dosul tăvii, ca să nu îi zic fund :) ).

Spor!


OFF Topic - interesant

Fobii din comunism

Neaşteptat

Revoluţia produselor ecologice

Vreţi să ştiţi cam ce se fură în România în fiecare zi? Încercaţi aici.